Kairos Collective

Modale muziek uit Griekenland en Turkije
Land: 
Genre: 
Ambiance: 

Sprankelende muziek, met een enorme drive, die je niet meer loslaat, op heldere akoestische instrumenten, zoals het qanun en de ney. Het Kairos Collective uit Griekenland speelt "hedendaagse modale muziek", daarmee bedoelt men: nieuwe composities volgens de regels van de klassieke Turkse muziek. Kairos Collective speelt werken van de Nederlandse componist Michiel van der Meulen. Michiel haalde zijn inspiratie voornamelijk uit de kunstmuziek van Istanbul en de volksmuziek van de Balkan. 

 

Modale muziek komt met eigen regels voor de ontwikkeling van melodieën. De modale muziek beschikt o.a. over zogenaamde microtonen, ook wel genoemd: kwarttonen.  Deze extra tonen lenen zich niet voor meerstemmigheid en akkoorden. Het gebruik van modale muziek en kwarttonen strekt zich uit van Marokko tot het Midden-Oosten, van Centraal-Azie tot en met China.  

  

Michiel van der Meulen prijst zich gelukkig dat hij in de gelegenheid was om met deze geweldige muzikanten te werken: neyspeler Harris Lambrakis, de broers Giorgios en Nikos Papaiannou op viool en cello, de udspeler Taxiarchis Georgoulis, Manolis Kanakakis op kanun en de percussioniste Marijia Katsouna. Deze professionele musici zijn stuk voor stuk muzikale vrijdenkers die de muziek niet slechts uitvoeren, maar enorm verrijken met prachtige improvisaties en al even spontane als rake arrangementen.  

 

Michiel van der Meulen kreeg de Griekse muziek en alle stijlkenmerken al met de paplepel ingegoten. Bij de Ierse etnomusicoloog Ross Daly ging hij op Kreta in de leer om het systeem van de melodische modi (maqam) uit de traditionele Arabische en Turkse muziek onder de knie te krijgen. Van der Meulen liet zijn composiites uitvoeren door Harris Lambrakis (ney), Giorgos Papaioannou (viool), Manolis Kanakakis (kanun),  Nikos Papaioannou (cello), Taxiarchis Georgoulis (oud) en Marijia Katsouna (percussie). Afgezien van technisch goed zijn het stuk voor stuk muzikale vrijdenkers die de muziek niet slechts uitvoeren, maar enorm verrijken met prachtige improvisaties en al even spontane als rake arrangementen. Je hoort hier een kruisbestuiving van Turkse, Griekse, Irakese en andere Oosterse muziek. Op majestueuze wijze vormt dat een wonderschoon geheel. Een modern sprookje gebaseerd op de tradities van vele generaties.

Minimale bezetting: 
5
Maximale bezetting: 
8